Ushqimet Shqiptare
Sofra bujare shqiptare tradicinalisht ka qene shume mikpritese, por gjithesise ka pasur edhe rregullat e veta strikte.

1. Sofra shtrohej e vecante per ndere te musafirit/musafireve
2. Shtruarja e sofres kishte rendin e vet, kohen dhe menyren.
3. Ne balle te sofres ulej kryfamiljari - mikpritesi
4. Ne te majte te tije musafiri me i vjeter, ne te djathte tjetri musafir sipas radhes, dhe keshtu nje andej dhe nje kendej, ne fund uleshin familjaret meshkuj nese kishte vend te mjaftueshem.
5. Sofren e shtronin te rinjet e familjes duke vu tepsine kryesore ne mes dhe pjata rreth e rreth, duke filluar nga muafiri me i vjeter e me radhe tek musafiret, ne fund tek familjaret me fillim te kryefamijari.
6. Te rinjet shperndanin supen, luget, pirunjet, por buken e ndante kryefamiljari si edhe mishin, gjithenje duke filluar nga me i moshuari i musafireve.
7. Pas ketyre sherbimeve fillestare, kryefamiljari ua thoshte musafireve: Mire se keni ardhe dhe mire se ju ka pru zoti, kurse musafiri me i vjeter ia kthente: Mire se ju gjetem!
8. Dhe pastaj u thote: Urdheroni cka na ka sjelle zoti.
9. Kryefamiljari nuk ngritej nga sofra pa u ngritur edhe musafiri i fundit.
10. Nje nga te rinjet e familjes qendronte ne kembe per te sherbyer me uje dhe sherbimin e bente duke vu doren e djathte ne gote dhe doren e majte tek zemra, me nje perkulje te lehte, te cilen e bente edhe kur e merrte goten .
2. Shtruarja e sofres kishte rendin e vet, kohen dhe menyren.
3. Ne balle te sofres ulej kryfamiljari - mikpritesi
4. Ne te majte te tije musafiri me i vjeter, ne te djathte tjetri musafir sipas radhes, dhe keshtu nje andej dhe nje kendej, ne fund uleshin familjaret meshkuj nese kishte vend te mjaftueshem.
5. Sofren e shtronin te rinjet e familjes duke vu tepsine kryesore ne mes dhe pjata rreth e rreth, duke filluar nga muafiri me i vjeter e me radhe tek musafiret, ne fund tek familjaret me fillim te kryefamijari.
6. Te rinjet shperndanin supen, luget, pirunjet, por buken e ndante kryefamiljari si edhe mishin, gjithenje duke filluar nga me i moshuari i musafireve.
7. Pas ketyre sherbimeve fillestare, kryefamiljari ua thoshte musafireve: Mire se keni ardhe dhe mire se ju ka pru zoti, kurse musafiri me i vjeter ia kthente: Mire se ju gjetem!
8. Dhe pastaj u thote: Urdheroni cka na ka sjelle zoti.
9. Kryefamiljari nuk ngritej nga sofra pa u ngritur edhe musafiri i fundit.
10. Nje nga te rinjet e familjes qendronte ne kembe per te sherbyer me uje dhe sherbimin e bente duke vu doren e djathte ne gote dhe doren e majte tek zemra, me nje perkulje te lehte, te cilen e bente edhe kur e merrte goten .
Perpeqi

Ndërsa perpeqi është një ushqim që në dukje të parë do të dukej se është pite me djath. Albanologjia e njeh si pica shqiptare daton qysh nga koha ilire. Përgatitet me djath të grirë, vezë, mazë dhe margarinë. Vetëm një petë e madhe vendoset në tepsi për pjekje ku i hudhet masa e përgatitur. Pastaj i hudhen ve sipas dëshirës, dy ose tri. Mbetja e petës mbështillet në rrethinat e tepsisë dhe bëhet pjekja. Pjekja mund të bëhet edhe me saç sikur flija ku edhe del më e shijshme
Flija Kosovare

Flija është ushqim shumë i preferuar shqiptar por edhe turk. Ajo mund të pjeket edhe në shporet çoftë ai me rrymë apo me dru por më tëper preferohet me saç. Për brumin duhet: 1 kg miell, 3-4 gota ujë, kripë. Për masën duhet: 200 gr gjalpë, 2 filxhana çaji ajkë, 3 lugë vaj. Në një enë hidhet miell, kripë, ujë i ftohtë dhe përzihen në një brumë të hollë si për petulla. Në një enë tjetër shkrihet gjalpë, ajkë, vaj dhe qumësht, përzihet masa e krijuar derisa të gjithë përmbajtësit të jenë shkrirë në një masë të vetme, Lyhet tepsia me yndyrë dhe me një lugë merret brumi i hollë dhe hidhet nga cepi i tepsisë deri afër mesit dhe krijohen rradhë të cilat mbulojnë gjithë tepsinë. Mesi i cili është bosh mbushet me rradhë paralele. Gjithë sipërfaqja lyhet me masën e përgatitur dhe futet në furrën e ngrohur. Kjo piqet për 3-5 minuta. Nxirret nga furra për të vazhduar me rendin tjetër. Brumi i hollë tashmë hidhet në të njëjtën mënyrë por midis dy rradhëve derisa të jetë mbuluar e gjithë tepsia. Përsëri lyhet me masën dhe piqet për 3-5 minuta. Kjo procedurë vazhdon derisa të mbushet tepsia. Flija lihet të ftohet për 10 minuta dhe servohet me kos, djathë ose mjaltë.
Comments
Post a Comment